Sociaal Intranet 1.4.2

Released: Mei 2018

Versie 1.4.2 van het Sociaal Intranet van Seneca is uit. In deze versie hebben we verbeteringen doorgevoerd om het Sociaal Intranet nog beter te maken. Daarnaast hebben we een aantal nieuwe functies toegevoegd, die lees je hier. Wat is er zoal nieuw?

 • Algemeen - diverse design verbeteringen
 • Menu voor instellingen rechtsboven
 • Zoeken vanaf home uitgebreid
 • Nieuwe bijdrage plaatsen direct vanaf Home
 • Widget Mijn Groepen op de Home verbeterd
 • Widget Personen op de Home verbeterd
 • Profiel, werkdagen bij je profiel weergeven (optionele feature)
 • Teams, Terminologie Teams en Groepen (Afdelingen, Kringen, Locaties..) instelbaar
 • Groepen, Wie-is-wie, contactgegevens als visitekaartje
 • Groepen, Volgers, alle volgers bij een groep weergeven
 • Personen, beter terugvindbaar op voor- en achternaam
 • Communitymanager, statistieken / social analytics inzichtelijk voor beheerders

Algemeen

Verbeteringen aan het design

 • Er zijn diverse verbeteringen aan het design van het Sociaal Intranet doorgevoerd. Zo is op veel plaatsen de opmaak compacter gemaakt zodat er meer ruimte overblijft voor datgene waar het echt om draait: communiceren in jouw organisatie.
 • Er is aandacht besteed aan de weergave van het Sociaal Intranet op mobiele apparaten, zoals telefoons en tablets.

Verbeteringen aan de beveiliging

 • Er zijn diverse verbeteringen doorgevoerd aan de beveiliging van het Sociaal Intranet. Probeer je onverhoopt iets wat niet mag, dan krijg je een vriendelijke melding van wat er niet lukte.

Paginamenu rechtsboven

Paginamenu voor alle gebruikers

Acties specifiek voor een pagina, en algemene acties zoals instellingen vind je altijd terug in het menu rechtsboven, naast de bel van notificaties. Op dit moment kun je als gebruiker hier je instellingen voor meldingen aanpassen, meer instellingen volgen.

Paginamenu voor beheerders

Beheerders hebben toegang tot de functie Communitymanager, waarin steeds meer beheertaken van het Sociaal Intranet worden ondergebracht. Beheerders hebben via de communitymanager ook toegang tot statistieken omtrent gebruik.

Home

Zoeken vanaf Home uitgebreid

Het zoeken vanaf de homepagina is verbeterd. De zoekfunctie zoekt nu niet alleen in de teams en groepen waar je lid van bent en die je volgt, maar ook alle andere groepen waar je toegang toe hebt. Zo kun je makkelijk nog meer informatie in het intranet terugvinden, ook in de groepen die je niet volgt.

Nieuwe bijdrage plaatsen direct vanaf Home

Je kunt nu sneller een nieuwe bijdrage plaatsen. Met de knop nieuwe bijdrage op de Home kun je direct een nieuwe bijdrage invoeren. Dit doe je als volgt vanaf de Home:   

 1. Klik de knop Nieuwe bijdrage bovenaan de pagina óf klik rechtsonder op de zwevende actieknop.
 2. Kies het team of de groep waarin je een bijdrage wilt plaatsen.
 3. Kies het soort bijdrage dat je wil plaatsen. (Wat je mag plaatsen hangt af van de groep waarin je berichten plaatst).
 4. Vul je bijdrage in en plaats deze.

Tijdlijn verbeterd

 • Na het plaatsen van een comment wordt het commentvak ook weer gesloten. Voorheen bleef dit open staan.
 • De lees meer/lees minder functie kapt tekstregels niet meer hard af, maar toont een fade-out waardoor de ingeklapte berichten mooier worden weergegeven.

Widget mijn groepen op de Home verbeterd

Het blokje mijn groepen (mijn kringen) is verbeterd. Groepen waar je lid van bent, die je volgt en waar je beheerder van bent staan nu als overzichtelijke, alfabetisch gesorteerde lijstjes in drie tabbladen. Zo vind je snel jouw relevante groepen terug.

Widget Personen op de Home verbeterd

Het blokje personen op de Home toont nu één regel met collega's. Zoek je meer of andere collega's, klik dan door naar het overzicht personen.

Homepagina samenstelling aanpassen (optionele feature)

Merk op: dit is een optionele feature, en op dit moment alleen beschikbaar voor beheerders van het Sociaal Intranet. Deze functionaliteit kan door uw Sociaal Intranet Coach worden aangezet en ingericht.

De Corporate Home was al langer instelbaar door de Sociaal Intranet Coach en de beheerders van het Sociaal Intranet. De persoonlijke homepagina (Home) kan nu ook flexibel worden ingericht. Als je gebruik maakt van de flexibele home kan de Sociaal Intranet Coach en de functioneel beheerder van het Sociaal Intranet de indeling van widgets op de persoonlijke homepage aanpassen. Neem contact op met uw Sociaal Intranet Coach als u gebruik wilt maken van deze mogelijkheden.

Profiel

Werkdagen bij mijn profiel

Merk op: dit is een optionele feature. De beheerder van jouw Sociaal Intranet kan deze functionaliteit hebben uitgeschakeld.

Bij het profiel kun je jouw reguliere werkdagen instellen. Hiermee kun je bijvoorbeeld aangeven dat je op woensdagmiddag vrij hebt of op vrijdag niet werkt. Vul je dit veld in, dan hebben je collega’s een beter inzicht in je beschikbaarheid en weten ze wanneer ze je wel of juist niet kunnen bereiken. Je kunt beschikbaarheid per dagdeel (bijv. ochtend, middag) aangeven.

De communitymanager of Sociaal Intranet Coach kan deze functionaliteit inrichten. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van:

 • Geldige werkdagen, bijvoorbeeld za/zo wel of niet invullen en weergeven?
 • Dagdelen waarvoor je beschikbaarheid kunt opgeven, bijvoorbeeld ochtend/middag of ook avond/nacht?

Telefoonnummer van 10 cijfers (optionele feature)

Merk op: dit is een optionele feature. De beheerder van jouw Sociaal Intranet kan deze functionaliteit hebben uitgeschakeld.

Bij je profiel kon je al je telefoonnummer en mobiel nummer invulllen. Soms wordt hier een doorkiesnummer neergezet, maar soms ook gewoon een 10-cijferig telefoonnummer. De Social Intranet Coach kan voor uw organisatie instellen dat telefoonnummers verplicht als 10-cijferige nummers worden ingevuld.

Teams en Groepen

We gebruiken in deze beschrijving de term ‘Teams en Groepen’. Het kan voorkomen dat in uw Sociaal Intranet of communitysite andere termen gebruikt worden, zoals afdelingen, locaties en kringen.

Teams en groepen (Afdelingen en Kringen)

Hoe heten de organisatorische eenheden in uw organisatie? En welke naam geeft u aan de samenwerkingsverbanden in uw communitysite? De communitymanager kan nu zelf instellen welke termen hiervoor worden gebruikt, zonder dat de Sociaal Intranet software hiervoor hoeft te worden aangepast. Of u nu werkt met afdelingen en teams, business units en projecten, locaties en werkeenheden, de terminologie is nu instelbaar.

Wie-is-wie, contactgegevens als visitekaartje

Op het tabblad Wie-is-wie van Teams en Groepen is de opmaak van de contactgegevens verbeterd, en worden de personalia nu als een visitekaartje weergegeven. Dit neemt ook minder ruimte in waardoor je nu minder hoeft te scrollen.

Volgers, alle volgers bij een groep weergeven

Bij Teams en Groepen waren er al widgets voor Leden en Volgers. Via leden kon je al meer leden weergeven waarna de wie-is wie van het team of de groep word weergegeven. Er is nu ook een overzicht met Alle volgers bij het blokje Volgers.

Personen

Je kunt nu personen beter vinden op voor- en achternaam. In het Sociaal Intranet kan de weergave van personen ingesteld zijn op 'voornaam achternaam' of 'achternaam voornaam'. Staat jouw intranet ingesteld op achternaam, voornaam? Dan kun je nu personen ook terugvinden als je zoekt op voor- en achternaam.

Verjaardagskalender

Merk op: dit is een optionele feature. Je Sociaal Intranet Coach kan je helpen om deze feature aan te zetten.

Als de functie 'verjaardag' staat ingeschakeld, kun je jouw verjaardag bij je profiel invullen. Dit wordt dan bij je profiel weergegeven. Er is ook een nieuwe widget die weergeeft wie er vandaag jarig is. Deze widget kan op de Home of de Corporate Home geplaatst worden.

Verjaardag bij mijn profiel

Als de functie 'verjaardag' staat ingeschakeld, kun je jouw verjaardag bij je profiel invullen.

Widget Vandaag jarig (verjaardagskalender)

De nieuwe widget 'Vandaag jarig' kan door de Sociaal Intranet Coach op de homepagina of Corporate home geplaatst worden. Via deze widget krijg je te zien wie er vandaag jarig is, en kun je doorklikken naar alle verjaardagen van je collega's.

Notificaties

Bij het plaatsen van berichten worden nu alleen notificaties verzonden naar personen die hun profiel al geactiveerd hebben. Staat de functionaliteit e-mailnotificaties aan, dan betekent dit ook dat er geen melding wordt verzonden naar personen die hun profiel niet geactiveerd hebben.

Nieuws

Communitymanager module

 Merk op:
de functie Communitymanager is beschikbaar voor uw Sociaal Intranet Coach en beheerders in uw organisatie, zoals communitymanager(s) en technisch beheerder(s). Reguliere deelnemers aan het Sociaal Intranet hebben geen toegang tot deze module.

Met de nieuwe Communitymanager module kunt u het Sociaal Intranet steeds meer zelf sturen en op maat instellen voor uw organisatie, en kunt u statistieken over actieve participatie raadplegen.

Lees meer

Statistieken / Social Analytics

De communitymanager kan nu zelf statistieken bekijken over het gebruik van het Sociaal Intranet. De onderstaande statistieken zijn nu beschikbaar:

 • Bijdragen, reacties en likes
  • Interacties per maand: totaal aantal interacties (bijdragen, reacties en likes) per maand. Ook uitgesplitst naar het soort interactie.
 • Personen en groepen
  • Actieve profielen: aantal personen dat is ingelogd en geactiveerd in het Sociaal Intranet.
  • Aantallen groepen: aantal locaties/teams/afdelingen en kringen/groepen dat is aangemaakt.

Lees meer

Naast Google Analytics nu ook Google Tag Manager instelbaar

Het Sociaal Intranet ondersteunt al lange tijd Google Analytics voor het realtime weergeven van gebruiks- en sitestatistieken. Er is nu ook Google Tag Manager aan de mogelijkheden toegevoegd waarmee je zelf eenvoudig tags kunt plaatsen in jouw sociaal intranet of community. Op deze manier krijg je een goed inzicht in het gebruik van het Sociaal Intranet en kun je sturen op resultaat.

Lees meer

Integraties

Active Directory integratie verbeterd

De Active Directory integratie is verbeterd. Uw Sociaal Intranet Coach kan de instellingen van de Active Directory nu in het beheerscherm van het Sociaal Intranet instellen. Bovendien zijn er nu nieuwe opties beschikbaar:

 • Het uitsluiten van bepaalde AD-subgroepen bij de synchronisatie van gebruikers. Dit is bijvoorbeeld handig als bepaalde beheer-accounts in de Active Directory moeten worden uitgesloten van het Sociaal Intranet.

Diverse bugfixes

Er zijn in deze versie diverse bugfixes doorgevoerd die het Sociaal Intranet beter en stabieler maken.

 • Als je het Sociaal Intranet instelt, kun je kiezen om de terminologie in te stellen op bijvoorbeeld 'Afdelingen en kringen' maar ook 'Teams en Groepen'. De bijbehorende teksten met lidwoord/ aanwijzend voornaamwoord (deze afdeling versus dit team) zijn nu ook instelbaar.
 • Groepen beheren: je kunt nu bij besloten groep de gebruikersgroep 'alle medewerkers' toevoegen en ook weer verwijderen. Voorheen bleef deze gebruikersgroep staan.
 • Groep weergeven: bij groepen werd de link naar leden geopend in een nieuw venster. Nu blijf je op het zelfde tabblad in het Sociaal Intranet.
 • Als je een bericht deelt vanuit een besloten groep naar een openbare groep dan werd de inhoud niet zichtbaar bij het gedeelde bericht in de openbare groep. De inhoud is nu wel zichtbaar.
 • Notificaties, als je na het plaatsen van een bericht ook reageert op een reactie, kon het voorkomen dat je een melding kreeg van je eigen reactie. Deze meldingen krijg je nu niet meer.
 • Widget meest actieve afdelingen/groepen: als je geen toegang hebt tot een populaire groep, wordt nu een slotje getoond ipv een foutmelding dat je geen toegang hebt.
 • Bij het plaatsen van bijdrages werkte het slepen van bestanden uit de verkenner niet altijd. Deze functionaliteit is verbeterd.
 • Na het plaatsen van een like kon je niet direct een reactie plaatsen op het bericht. Dit kan nu wel.
 • Het kon voorkomen dat personen met de rol applicatiebeheerder geen like konden plaatsen op een bericht. Dit is gecorrigeerd.
 • Profiel bijwerken, als je je profielinformatie wijzigde en vervolgens een nieuwe pasfoto selecteerde werd het formulier met je nieuwe profielgegevens gewist. Dit is verbeterd, je kunt nu in één keer je profielgegevens en pasfoto bijwerken.